De stupide simpele manier om steeds beter te worden

Hoe doe je dat eigenlijk, steeds beter worden? Dat lijkt de meesten van ons best moeilijk. Er is een hele industrie om deze vraag heen gebouwd. Een industrie waar wij, met Senanto, overigens deel van uit maken. Als er een hele industrie is, dan moet het ook wel erg moeilijk zijn, toch? Nou, nee. Steeds beter worden is eigenlijk heel gemakkelijk. Het probleem is alleen dat het niet heel confortabel is. Integendeel zelfs.

1. Kies een uitdaging

Als je er liever in je comfortzone blijft, dan heb ik goed nieuws: dat kunnen we niet! Het leven biedt je ervaringen buiten je comfortzone of je het nu wilt of niet. Zonder dat je ernaar zoekt, kom je in aanraking met een ‘lastige’ collega of klant, een pittige opdracht, een rol waar je weinig ervaring in hebt of een persoonlijke uitdaging.

Je ontwikkelt jezelf het meest in lastige en oncomfortabele situaties, buiten je comfortzone. Daar moet je leren, daar gebeurt het! Dus als je steeds beter wilt worden, zoek dan actief naar ervaringen die op de grens liggen van je mogelijkheden en pak het aan. Als je je ontwikkeling op die manier vormgeeft, groei je enorm. Zoek dus uitdagingen op: ga een moeilijk gesprek aan met een collega, geef je op voor een lastige opdracht of doe iets wat je nog nooit eerder hebt gedaan.

2. Kijk terug en leer ervan

Het eindigt niet met het kiezen van een uitdaging. De tweede essentiële stap is om systematisch terug te kijken en ervan te leren. Stoppen, reflecteren en daarvan leren. Een manier om dit te doen is met anderen in gesprek te gaan over wat je hebt meegemaakt. Of schrijf erover in een boekje om je ervaring te verwerken en ervan te leren.

De resultaten zijn er ook naar. Je prestaties op je werk worden er beter van, volgens studies van Havard Business School, je wordt er 25% meer productief van! Plus: je komt op nieuwe ideeën, je wordt er rustig van als je leert en het geeft je perspectief. Zoals Thomas Edison zei: “I have not failed, I’ve just found 10.000 ways that won’t work”.

Francesca Gino, Gary Pisano en anderen hebben het effect van reflecteren onderzocht en schreven er een paper over. “Als we stoppen, reflecteren en nadenken over hoe het beter kan, vergroot onze zelfeffectiviteit,” zegt Gino. “We zijn meer gemotiveerd en we presteren daarna beter”.

Word elke dag beter

Het is dus simpel om steeds beter te worden. Word elke dag beter door de volgende stappen:

  1. Kies een uitdaging buiten je comfortzone.
  2. Maak de keuze om steeds beter te worden: neem er tijd voor. Kies een vast moment om terug te kijken en te leren, bijvoorbeeld elke dag na je werk.
  3. Stel jezelf de volgende vragen:
    1. Wat heb je vandaag gedaan?
    2. Wat had er beter gekund?
    3. Wat leer je hiervan?
  4. Schrijf dit op en leer ervan. Het opschrijven zorgt er voor dat je het beter opneemt en er onbewust iets mee gaat doen.

Mocht je hier meer mee willen oefenen, lees dan meer over het bijhouden van een werkdagboek op INC of The five minute journal. Je kunt ook zelf je workflow digitaliseren, met een geïntegreerde persoonlijke en teamplanning in een no-code platform. Als je wilt sparren over het steeds beter worden in je onderneming of organisatie, laat het me dan weten.

Geschreven door Floris
15 oktober 2015
Product image

Sales Simplified: A 3-Step Guide for Non-Sales Professionals

Use three tools we wished we had 15 years ago, to skyrocket your sale! In the mini-course Sales Simplified: A 3-Step Guide for Non-Sales Professionals you will learn a simple yet powerful sales process you can use when selling is just a necessary evil for you. We are aiming to launch this course at the 14th of June, 2024.

Laatst geüpdatet Jun 5th, 2024

Select a Pricing Plan
Enroll now!

Lees verder

Wie zorgt er voor de CEO?

Wie zorgt er voor de CEO?

Eindbaas zijn van een bedrijf of organisatie kan in goede tijden al eenzaam zijn. De uitdagingen zijn nu groot en niemand heeft de kant en klare antwoorden. Ik heb de kant en klare antwoorden ook niet, maar kan je wel helpen om er dichterbij te komen.