18 september 2015 Gabe

Zeven eigenschappen van effectief netwerken [deel 2]

Een paar dagen geleden publiceerde ik het eerste deel van mijn artikel over effectief netwerken, nu deel twee. Als basis voor het stuk heb ik de De zeven eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen R. Covey gebruikt. In het eerste deel heb ik een aantal basis uitgangspunten behandeld en de eerste twee gewoontes: wees proactief en begin met het einde in gedachten. Nu verder met gewoonte drie: belangrijke zaken eerst.

Gewoonte 3: belangrijke zaken eerst

Je weet nu wat belangrijk voor je is en wat je wilt bereiken. Nu is het zaak om daar naar te handelen: zoek contact met mensen die jou kunnen helpen met het bereiken van je doelen. En onthoud dat netwerken een natuurlijk proces is: eerst zaaien en onderhouden, dan pas oogsten. Vooral het onderhouden van je netwerk vergt discipline, want er lijkt geen direct voordeel te zijn en er is geen gevoel van urgentie. En het onderhouden kost wel tijd, tijd die je ook kunt besteden aan zaken die wél urgent zijn, maar wellicht minder belangrijk. Voor mensen die ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ hebben gelezen: het onderhouden van je netwerk is een echte kwadrant II-activiteit.

Het onderhouden van je netwerk kost tijd en inspanning. Toch hoef je niet aan al je contacten evenveel aandacht te besteden. Rob van Eeden gebruikt hiervoor de 80/20-regel. Deze regel stelt dat een klein deel van je contacten je een groot deel van je resultaat levert. Deze contacten, zeg een Top 15, zijn het belangrijkste om te onderhouden. De andere contacten zijn minder belangrijk voor je en krijgen dus minder aandacht.

Gewoonte 4: denk win-win

Gewoonte 4 is bijzonder belangrijk voor de effectieve netwerker: denk win-win. Haaks op het win-win denken staat win-verlies denken, het denken in competitie en schaarste. Een win-verlies mentaliteit gaat je als netwerker niet verder helpen. Je krijgt binnen de kortste keren een reputatie van iemand die alleen komt ‘halen’, die alleen aandacht heeft voor zijn eigen doelen. Effectiever is het om te werken vanuit een win-win-paradigma. Heb óók aandacht voor wat de ander wil en hoe jij hem daarbij kan helpen. Waar zit voor de ander de winst om met jou een relatie aan te gaan?

Omdat je de gewoontes één tot drie toepast, heb je een goed beeld waar voor jou de winst kan zitten. Houd dat ook in de gaten, want langdurige effectieve relaties zijn gebaseerd op wederzijds voordeel. Met andere woorden: de ander moet ook iets terug kunnen doen.

Gewoonte 5: eerst begrijpen, dan begrepen worden

Een belangrijk onderdeel, misschien zelfs wel het belangrijkste onderdeel van netwerken is communiceren. En goed communiceren begint met de intentie om de ander écht te willen begrijpen. Wat houdt hem of haar bezig? Wat speelt er? Hoe ziet zijn of haar wereld er uit? Luister oprecht naar de ander, zonder te oordelen, raden of adviseren. Laat stiltes vallen, geef de ander de ruimte. Dit zal door de ander vaak als een grote storting op de EBR worden gezien.

Klinkt dat moeilijk? Onthoud dan dat je intentie belangrijker is dan je techniek als het om communiceren gaat. Wat wil je echt? Ben je bereid de ander belangeloos te helpen, of wil je eigenlijk alleen maar dat de ander jou helpt? Heb je een win-win, of een win-verlies-paradigma?

En als je de ander begrepen hebt, dan is het tijd om zelf begrepen te worden. Laat de ander weten wat voor jou belangrijk is en waar je eventueel mee geholpen kan worden. Je hebt daarbij een aantal voordelen. Het eerste voordeel is dat de ander bereid is om naar jou te luisteren, omdat jij eerst naar hem hebt geluisterd. Bovendien is ‘de druk van de ketel’, hij heeft zijn verhaal gedaan. Het laatste voordeel is dat jij, omdat je de ander begrijpt, je eigen verhaal binnen zijn referentiekader kunt plaatsen.

Gewoonte 6: zorg voor synergie

Als je in het netwerken gewoonte vier en vijf hebt toegepast, dan kun je synergie creëren. Je weet van elkaar wat je wilt en wat je kunt. Ga nu opzoek naar die dingen die je alleen niet zou kunnen, maar die door samen te werken wel mogelijk worden. Ga daarbij vooral opzoek naar de verschillen: waar vullen wij elkaar aan? Neem eens een belangrijke relatie in gedachten en stel je zelf de vraag: waarin verschillen wij van elkaar en hoe kunnen we die verschillen optimaal benutten? Bespreek dit met elkaar, en ontdek welke fantastische mogelijkheden voor samenwerking er zijn. Kies er voor om die samenwerking aan te gaan en creëer synergie!

Gewoonte 7: houd de zaag scherp

Gewoonte zeven is de gewoonte van onderhoud. Dit is al eerder genoemd bij gewoonte drie, het onderhouden van je netwerk is essentieel. En onderhouden betekent voornamelijk: contact houden, af en toe bellen, mailen, lunchen of een kop koffie drinken. Ook onderhoud op de zeven gewoontes is nodig: sta eens per maand even stil bij de gewoontes, evalueer en kijk waar je het nog beter kunt doen.

Neem de tijd voor onderhoud, en plan het in je agenda.

Tot slot

Ik ben er van overtuigd dat je effectiviteit als netwerker enorm zal stijgen, wanneer je je de in dit artikel beschreven gewoonten eigen maakt. Ik daag je uit dat te doen en ik hoor graag van je wat het je oplevert.

Nog een opmerking over LinkedIn en andere social networking websites. Ik heb deze niet genoemd in dit artikel. De reden daarvan is dat ze handig kunnen zijn, maar het zijn hulpmiddelen om efficiënter te netwerken. En effectiviteit gaat vóór efficiëntie.

Ik wens je heel veel succes als uitzonderlijk effectieve netwerker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Koffie?

Wij houden van pittige koffie en van pittige uitdagingen. Dus laten we eens koffie drinken als u denkt dat u een onoplosbaar probleem hebt.