1 november 2013 Gabe

Mensen groeien beter als je met ze praat

Afgelopen zomer hadden vrienden van ons prachtige, twee meter hoge zonnebloemen in de voortuin staan. Nonchalant gezaaid door hun zoontje van vijf, die niet wilde wachten tot pappa tijd had om te helpen. Onze vriend zei: “Tja, ik verwachtte er niks van, maar na de vakantie stonden ze er ineens…” Zonnebloempitten die zonder aandacht toch uitgroeien tot prachtige planten. We hebben er een tijdje verwonderd bij staan kijken. Het deed me denken aan iets wat ik vaak in organisaties zie. Want daar hebben nonchalance en een gebrek aan aandacht meestal een heel andere uitwerking.

Zonnebloempitten hebben de potentie om uit te groeien tot prachtige, twee meter hoge planten vol met grote bloemen. Ze hebben daar talent voor en willen niets liever dan groeien. Dat geldt ook voor mensen. Slechts weinig mensen beginnen ongemotiveerd aan hun nieuwe baan, meestal zijn ze enthousiast en staan ze te trappelen om aan de slag te gaan. Ze willen niets liever dan een zinvolle bijdrage leveren, hun talent benutten en groeien. Net als zonnebloempitten.

Maar in tegenstelling tot de zonnebloemen in de tuin van onze vrienden, zijn ze na een paar maanden niet tot bloei gekomen, integendeel. De motivatie lijkt grotendeels verdwenen. En jij, als manager, bent daar een belangrijke oorzaak van. Want anders dan zonnebloemen zijn mensen zich bewust van hun omgeving, en met name van hun manager. Wat doet mijn manager, waardeert hij mijn bijdrage? Wil hij graag dat ik mijn talenten benut en groei? En als ze voor zichzelf, bewust of onbewust, geen positief antwoord op deze vragen kunnen geven, dan kwijnt de motivatie weg. Waarop jij waarschijnlijk denkt: “nee hè, weer een medewerker die niet tot bloei komt…”

Dat kan anders. Want jij kunt de omstandigheden creëren waardoor je mensen gaan groeien en tot bloei komen. Door met ze in gesprek te gaan, te ontdekken welke talenten ze hebben, waar hun passie ligt. Door het geven van oprechte feedback, over de dingen de goed gaan en de zaken die beter kunnen. Jij kunt je mensen inspireren, ze laten merken dat hun bijdrage belangrijk is. Toon oprechte interesse in de mens en geef je (liefde)volle aandacht aan ze. Dat is de basis voor blijvend succes. Want in tegenstelling tot planten, groeien mensen écht als je met ze praat. En je zult versteld staan van het resultaat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Koffie?

Wij houden van pittige koffie en van pittige uitdagingen. Dus laten we eens koffie drinken als u denkt dat u een onoplosbaar probleem hebt.