22 april 2011 Gabe

Kill your darlings

LammetjeDe boer sprong uit bed, trok snel wat kleren aan. Hij had geluiden gehoord in de stal. Een schaap stond op het punt te lammeren en normaal gesproken ging dat snel en relatief geruisloos. Maar nu was er overduidelijk iets mis. Hij hoorde de ooi angstig schreeuwen. Vier uur later was de ooi dood, de boer doodmoe en lag er een zwak lammetje trillend in het stro.

Weken lang zorgden de boer en zijn kinderen voor het lammetje. Het lammetje woonde in de keuken, kreeg melk uit de fles. Ze werd geknuffeld en uren lang over haar zachte velletje gestreeld. Vier weken later sprong ze vrolijk rond in de wei en nog steeds speelden en knuffelden de kinderen er mee. ‘Hoe lang nog, pappa?’, vroeg de jongste dochter. ‘Nog veertien nachtjes slapen’, zei de boer. Twee weken later reed een witte bestelauto het erf op. Poelier Harry Bakker stond in sierlijke letters op de zijkant. De slager beende met grote passen het erf op. Het enige wat hij zei was: ‘Wat voor porties?’. ‘Van een halve kilo graag’, antwoordde de boer, ‘we hebben al weken lang zin in een lekker lamsstoofpotje’.

Misschien dacht je net: “Wat? Dat lieve lammetje? Nee!” In improvisatietoneel is daar een term voor: kill your darlings. Een verhaal wordt spannender en aantrekkelijker als je iets moois, wat je zorgvuldig hebt opgebouwd, om zeep helpt. Dat geeft emotie en maakt het interessant. Schrijvers en dichters weten het ook al heel lang: de briljantste zinnen halen het eindstadium vaak niet. Schrijven is schrappen. En schrappen van mooie, briljante dingen doet pijn.

Hetzelfde speelt in organisaties. Jarenlang zijn jij en je collega’s bezig geweest iets moois op te bouwen. Met hart en ziel hebben jullie er aan gewerkt. Het heeft ook resultaat gehad. En nu moet het ineens anders van je klanten, je directie of de maatschappij? Je hebt toch niks fout gedaan? Sterker: het is prachtig en misschien zelfs briljant. Let wel: veranderingen in de context betekenen niet dat wat je tot nu toe hebt gedaan slecht of waardeloos was. Integendeel. Het is heel normaal dat je daar aan gehecht bent. Toch is er, als je wilt of moet veranderen, ook hier maar één oplossing: kill your darlings.

Om de pijn te verzachten kun je gebruik maken van je verbeeldingskracht. Je stelde je net een fictief lief zacht lammetje voor, waar je reële gevoelens bij had als het zou worden geslacht. Mensen zijn in staat om echte gevoelens te hebben bij dingen die in werkelijkheid (nog) niet bestaan. Maak daar gebruik van. Schets een prachtig toekomstbeeld dat past bij de nieuwe context. Maak het zo dat het verlangen en passie, een soort verliefdheid oproept. Maak het beeld zo sterk dat je niet anders kunt dan je huidige ‘liefjes’ om zeep te helpen. Kill your darlings.

Getagd: , ,

Reacties (2)

  1. Bart Beek

    Mooi verhaal , de kunst van het weggooien. Mooiste ervaring van mij op dit gebied. Mijn vrouw en ik waren altijd bezig met stekjes overal vandaan te halen en die op te kweken in de serre. Hele serre stond vol. Op een dag trok zij aan een plant en die brak, waarna ze het hele ding maar uit het raam gooide met pot en al de tuin in…met een flinke klap belandde die daar, dan kan deze daar ook wel bij riep ik en gooide een ander plant, ..uiteindelijk hebben we alles naar beneden kapot gesmeten en zijn we gaan zwemmen, heerlijk bevrijd en niemand meer nodig om de planten water te geven als je op vakantie bent.

    • Gabe de Jong

      Ja, prachtig Bart, herkenbaar. Je zit er vaak tegenaan te hikken en als je knoop door hebt gehakt denk je: was dat alles? En voel je vrijheid en energie om met iets nieuws aan de gang te gaan. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Koffie?

Wij houden van pittige koffie en van pittige uitdagingen. Dus laten we eens koffie drinken als u denkt dat u een onoplosbaar probleem hebt.