Extreem Effectief Veranderen

Je kunt hier lezen over onze rebelse kijk op veranderen op allerlei gebieden.

Rijp en groen door elkaar. Zoals het hoort op een blog.

Leuk als je reageert op berichten of ze deelt met je netwerk!
Inspireer mij! Lees meer over Senanto

Waarom je bedrijf no-code software nodig heeft

Tegenwoordig is het belangrijk om je bedrijf te digitaliseren. Waarom? Klanten verwachten het en medewerkers verwachten het. Medewerkers zijn moeilijk te vinden, dus je kunt het je niet veroorloven om je collega’s lastig te vallen met complexe spreadsheets, verwachten dat ze elkaars mailboxen vullen met kleine updates over het werk of dat ze dingen van papier over moeten typen. Dat voelt als zinloos werk en het is al druk genoeg.

Dus wil je digitaliseren. Maar je bedrijf is uniek, dus standaard kant-en-klare software is niet geschikt. Moet je dan je eigen maatwerksoftware gaan ontwikkelen? Meestal is dat lastig.

Lees verder

Beweging in je gesprekken: volgen!

Als teamleider, manager of ondernemer wil je graag dat er beweging komt in je bedrijf. Je wilt dat de mensen zelf nadenken over een probleem, de beste oplossing bedenken en deze uitwerken en uitvoeren. Echter, soms is er een lastig probleem dat niet makkelijk is op te lossen. Iemand komt dan naar je toe om een oplossing te krijgen. Hoe zorg je dan voor beweging? En hoe zorg je dat degene het de volgende keer zelf oppakt?

Lees verder

Wil je succes? Eat a frog first.

Iedereen wil succes. Jij ook. Toch? En de basis voor succes ligt bij jezelf. Wat jij doet, bepaalt jouw succes. Als je meer succes wilt, moet je dus aanpassen wat je doet. In deze blog schrijf ik hierover: hoe zorg je dat je die dingen doet waarmee je succes haalt? Leer hoe je jezelf kunt motiveren als je iets nieuws wilt leren en leer hoe je andere mensen kunt helpen op te krabbelen als ze het moeilijk hebben.

Lees verder

Brainstormen doe je zo!

Als je een probleem hebt dat je wilt oplossen, kun je dit één voor één met iemand bespreken. Je kunt het ook met meerdere mensen tegelijk bespreken en gaan brainstormen. Je komt met elkaar op meer en betere ideeën, als je het proces strak regisseert.

Brainstormen gaat vaak niet goed omdat er geen regels worden afgesproken of omdat er geen keuzes worden gemaakt in de opvolging. In dit artikel bespreken we hoe wij een brainstorm aanpakken, zodat je deze zelf kunt gebruiken in je team of organisatie.

Lees verder

De contextverkenner: bepaal samen hoe jullie omgeving er uit ziet

Om topresultaten te halen met je team, moet je weten wat je doelen zijn. Je doelen bepalen je richting. Maar het is ook belangrijk om te weten waar je staat en welke kant je omgeving op beweegt. Pas dan kun je goed bepalen of je met de stroom mee wilt, of er juist tegen in. Inzicht in je omgeving helpt je ook bij het bepalen van de prioriteit van je doelen. Om je omgeving in kaart te brengen hebben we binnen onze createResults-methode een tool: de contextverkenner.

In dit artikel bespreken we de contextverkenner, zodat je deze zelf kunt gebruiken in je team of organisatie.

Lees verder

Kleine stapjes, sublieme resultaten

Groot denken is goed. De wereld verbeteren met je product of dienst, in negentig landen actief, tienduizenden klanten, honderden of duizenden medewerkers. Dat zou toch te gek zijn? Of manager zijn van twintig, vijftig of vijfhonderd man! Waarom ook niet? Groot denken geeft ons energie en inspiratie om stappen te zetten, onze droom te verwezenlijken. Het inspireert ons om sublieme resultaten te halen. Groot denken is mooi. Er is alleen één probleem: groot denken lukt vaak wel, maar groot doen is een stuk lastiger.

Lees verder

Stop met direct helpen. Daag de ander uit!

Het is een vraag die mensen je vaak stellen: “wat zou jij doen?”. Er is een probleem en jij ben de aangewezen persoon om te helpen. Het is dan verleidelijk om antwoord te geven en de ander direct te helpen. ‘Kijk, zo zou ik het doen, dit werkt goed’, en je hebt de ander geholpen.

Maar, je kan de ander nog meer helpen door dit niet te doen en de juiste vragen te stellen. Zet de ander in beweging door het tegenovergestelde te gaan doen wat de ander verwacht. Geef geen advies, maar daag de ander uit en stel een vraag. Of prikkel de ander met je reactie. Hoe pak je dit handig aan? En hoe zorg je voor beweging?

Lees verder

Verander het spel van onderhandelen

We staan er niet zo bij stil, maar we doen het iedere dag: onderhandelen. Het is een deel van ons leven. Met je kinderen over hoe laat ze thuis komen, met een vriend waar je afspreekt, hoeveel iets moet kosten in de winkel, een gratis trekhaak bij je nieuwe auto et cetera. Soms over kleine dingen, soms over hele grote bedragen. Veel mensen vinden onderhandelen lastig en vervelend om te doen. Het geeft ze geen goed gevoel en daarom doen ze het liever niet.

Het kan ook anders! Onderhandelen kan ook leuk zijn: goed voor beide partijen, het verstevigt de relatie en je krijgt er energie van. In dit artikel schrijf ik over hoe je dat doet: verander het spel en leer beter onderhandelen met oog voor de relatie en de lange termijn. Hoe werkt het en hoe kan je het zelf direct toepassen?

Lees verder

De stupide simpele manier om steeds beter te worden

Hoe doe je dat eigenlijk, steeds beter worden? Dat lijkt de meesten van ons best moeilijk. Er is een hele industrie om deze vraag heen gebouwd. Een industrie waar wij, met Senanto, overigens deel van uit maken. Als er een hele industrie is, dan moet het ook wel erg moeilijk zijn, toch? Nou, nee. Steeds beter worden is eigenlijk heel gemakkelijk. Het probleem is alleen dat het niet heel confortabel is. Integendeel zelfs.

Lees verder

Koffie?

Wij houden van pittige koffie en van pittige uitdagingen. Dus laten we eens koffie drinken als u denkt dat u een onoplosbaar probleem hebt.